Делата на Адин Хебиб во НЛБ Галерија

 

Скопско Лето 2017 и НЛБ Банка АД Скопје, ве покануваат на отворањето на изложбата на Адин Хебиб, во НЛБ Галеријата на ул.Мајка Тереза 1, Скопје на 23.06.2017 година во 20.2 часот.

 

Адин Хебиб е академски сликар, роден во 1955 година во Мостар. Се школувал во Мостар и Белград, а завршил во Париз во класата на проф. Борис Цикаловски, каде од 1983 до 1985 год. специјализира експресионизам. Нековиот богат опус на слики и графики опфаќа сценографии, плакати, илустрации на книги и монографии.

 

Адин Хебиб има добиено 11 европски први награди за графички дизајн. Добитник е и на низа други стручни награди и признанија од сите страни на Светот.

 

 

 

 

 

Делата на Адин Хебиб се наоѓаат ширум светот. Посебно е горд на муралите кои се наоѓаат во Вашингтон „Исповеди на Босна и Херцеговина“ 1998 година, комбинирана техника, 5,40x2,40m. Значајни се и заедничката работа на Миа Хебиб, Едина Селесковиќ и Адин Хебиб на кулата „Плава Призма“ – Аваз Бизнис Центар, комбинирана техника, 3,20x2,50m., „Мојот живот во 50 слики“, како и муралот „Настанокот на планетата земја“ 19,20x6,50m од 2004 во истиот објект во кој работел со Едина Селесковиќ (Њу Јорк).

 

Исто така и муралот во претставништвото на Кока-Кола во Сараево „Историја на БиХ“, 2000 година, комбинирана техника, 2,20x6,20m и муралот „Elements “ – Импортане центар во Сараево „Американски сон на босански начин“ 2008, комбинирана техника 2,63x4,12m.

 

Откупени дела на Хебиб се наоѓаат во: Ватикан, Греманскиот президиум, Загреб, Гетебург, Инсбрук, Осло, Истанбул, Сарајево, Бретен...

 

 

Ве очекуваме,

НЛБ Банка АД Скопје